© 2024 | Jian Aan Zee - Stilte in Beweging en Beweging in Stilte |   Disclaimer

Start nieuwe lessen in januari

Altijd al van plan om met tàijì te beginnen ? Maar kwam het er niet van ?

Januari is het ideale moment om met tàijì te beginnen. In deze maand kan je gratis en zonder verplichtingen deelnemen aan de introductie lessen op de dinsdagavond. Ben je benieuwd hoe tàijì jouw leven kan verrijken? Laat je dan uitdagen en neem contact op met Jian Aan Zee.

“Tài Jì Quán de ultieme oefening

voor lichaam en geest.”

Aan het beoefenen van tàijì  worden tal van positieve zaken toegedicht. Zo kan het je sterker en weerbaar maken in het gevecht. Het compenseert eenzijdige belasting en stress. Ook zijn er mensen die melden dat hun gezondheid is toegenomen en dat zij minder vatbaar zijn voor ziekte of sneller herstellen. Diegenen die tàijì regelmatig beoefenen zullen zich in deze en andere positieve voorbeelden herkennen. Tegenwoordig staat gezondheid op de voorgrond. Het lichaam wordt op een zachte wijze getraind en heeft hierdoor bijna geen belasting voor pezen en gewrichten. Door de langzame uitvoering wordt het meditatieve effect waarneembaar waardoor het ontspannend werkt op lichaam en geest en hierdoor ook stressverlagend werkt. Het helpt je concentratie, evenwicht, balans en coördinatie te verbeteren. Doordat beoefening van tàijì  je lichaam versterkt en de geest ontspant bevordert het ook de gezondheid. Tàijì oefeningen zijn gracieus en zacht, het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Men gaat uit van een energie, Qi,  die moet circuleren. Qi is het basisprincipe van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat het lichaam de geest volgt en dat een lichamelijke ziekte zijn oorzaak heeft in een verstoord evenwicht tussen de energie van de geest en het lichaam. Tàijì heeft als doel om lichaam en geest terug te laten keren naar hun oorspronkelijke, zuivere en gezonde staat zodat er weer efficiënt met lichamelijke en geestelijke energie kan worden omgegaan. Ook betekent Tai Ji  evenwicht van Yin en Yang. Yang is de beweging en Yin is de rust. De cirkel eromheen symboliseert gelijktijdig zowel de uiterlijke beweging en innerlijke rust en met deze achtergrond wordt het ook als een vechtsport beschouwt. In de tàijì lessen maken we kennis met de grondbeginselen van de Wu stijl Tài Jì Quán .  Elke les bestaat uit drie onderdelen: 1. de opwarming met de voorbereidende oefeningen om de spieren op te warmen, gewrichten en banden los te maken en contact te krijgen met je lichaam. 2. de vorm, het stap voor stap leren van de eerste bewegingen, dat zijn bewegingen die heel precies en in een vaste volgorde langzaam worden uitgevoerd. Elke les wordt de vorm vanaf het begin een aantal keren herhaald en de fouten gecorrigeerd en de verbeterde vorm weer een aantal keren herhaald. 3. als afsluiting de afkoeling. Wil je een proefles volgen of vind je het leuk om iemand mee te nemen dan kan dat altijd. Laat het ons even weten via de contactpagina.

Jian Aan Zee wenst je een gelukkig en gezond 2018

De tijd gaat snel, de winterstop voor de taiji lessen komt er weer aan. De laatste les is op zondag 17 december en de lessen starten weer op dinsdag 9 januari.

Voor de laatste dagen van het jaar 2017 veel gezelligheid met elkaar.

Voor de dagen die in 2018 volgen veel geluk en weinig zorgen.

Zwaard seminar met Dr. Jin Ye

Dr. Jin Ye is de kleindochter van Wu Yinghua en Ma Yueliang en de achterkleindochter van Wu Jianquan, de oprichter van Wu Style Tài Jì Quán  Association in China. Dr. Jin Ye is de nicht van Ma Jiangbao.  Dr. Jin Ye is uniek in het Verenigd Koninkrijk en de EU door haar inzicht en kennis van de Wu stijl Tài Jì Quán . Ze begon met het beoefenen van de Wu Style in Shanghai toen ze nog maar 10 jaar oud was. Toen ze 16 was begon ze het bestuderen van de theorie met haar grootouders Wu Yinghua en Ma Yueliang.   Ze is de enige leraar in het Verenigd Koninkrijk die de vijf Wu stijl zwaardvormen beheerst. In 2018 zijn er drie seminars gepland. De seminars worden ingevuld met voornamelijk de Qi Xing zwaardvorm, aangevuld met basis zwaard bewegingen en Tui Shou met stappen en dubbel zwaard. datum en tijd: Op 3 en 4 maart, 21 en 22 april en 1 en 2 september. zaterdag, 12:00 tot 18:00 uur (Qi Xing zwaardvorm) zondag, 9:00 tot 13:00 uur (dubbel zwaard en tui shou) plaats: Kaasmarktschool Kaasmarkt 1 2312 HZ  Leiden Kosten: €50,- voor zaterdag en €50,- voor zondag.

Wereld Taiji-dag Den Helder 28 april

Ieder jaar is het op de laatste zaterdag van april Wereld Taiji-dag, dit jaar dus zaterdag 28 april. Een wereldwijd evenement waarbij miljoenen mensen meedoen met het doorgeven van deze Taiji “wave”. Ook dit jaar wordt dat evenement van 11.00 tot 13.00 uur gehouden op het Helderse strand, strandslag Duinoord tegenover Beach Club Citadel. Heeft u altijd al eens kennis willen maken met deze Chinese bewegingsleer? Dan is dit een uitgelezen kans. Iedereen kan meedoen: jong en oud, ook als u nog nooit aan Taiji hebt gedaan en het graag eens wil proberen. Ook diegenen die al Taiji Quan, Qi-Gong en/of krijgskunsten beoefenen of hebben beoefent zijn welkom om op de Wereld Taiji-dag mee te doen. Jian Aan Zee geeft behalve de Taiji demonstratie van de Wu stijl ook een workshop Tui Shou (pushing hands) omstreeks 12.15 uur. Pushing Hands is een oefenvorm waarbij de principes van Taiji met behulp van een partner wordt getest. Je kunt de vorm nog zo mooi uitvoeren en in balans zijn maar wanneer er een externe kracht op je wordt uitgeoefend ervaar je dit pas echt. Pushing hands is een belangrijk onderdeel van de Wu-stijl waarin men traint om kracht en hardheid door zachtheid te overwinnen en de beweging met kalmte te beantwoorden. Zoals gezegd, miljoenen mensen over de hele wereld beoefenen deze dag Taiji en/of Qi- Gong oefeningen. Zo gaat een golf van energie en harmonie als een “wave” de hele wereld in 24-uur rond. Het startsein word in Nieuw-Zeeland gegeven (waar de zon als eerste opkomt). Daarna gaat het verder en de hekkensluiter is Hawaï. Inmiddels doen meer dan 80 landen hier actief aan mee, met als thema ‘One World….. One Breath”. De huidige maatschappij kent veel stress. Mensen hebben het altijd druk. We moeten veel. Er is een groeiende behoefte aan evenwicht. Taiji-oefeningen zijn gracieus en zacht, het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Men gaat uit van een energie, qi, die moet circuleren. Qi is het basisprincipe van de Chinese geneeskunde. Die gaat er van uit dat het lichaam de geest volgt en dat een lichamelijke ziekte zijn oorzaak heeft in een verstoord evenwicht tussen de energie van de geest en het lichaam. Taiji bevordert de gezondheid. Het versterkt lichaam en geest, vormt bijna geen belasting voor pezen en gewrichten, is goed voor de coördinatie en balans en iedereen kan het doen. Het kan op bijna iedere plek worden uitgevoerd en er is geen speciale kleding voor vereist. Datum: 28-04-2018 Tijd: 11:00-13:00 uur Locatie: strandslag Duinoord, op het strand bij Beach Club Citadel Deelname: gratis

Pinkster seminar 19 en 20 mei

Dit jaar zal er weer een Pinkster seminar gaan  plaatsvinden in de geest van Ma Jiangbao. Dit keer in Issum  (DE). Naast Bart Saris zal er geassisteerd worden door Mark Rusman,  Ullrich Gössler en Richard Zwaart.  Aanmelden kan tot 12 mei bij Helga Felgentreu.

Voor het programma en meer informatie download het pdf bestand hier.

Rencontres Jasnières 27, 28 en 29 juli

Rencontres Jasnières is een driedaags openlucht TaiJi-festival in Frankrijk (aan de Loir 40km ten zuiden van Le Mans) wat tevens ook het oudste TaiJi evenement in Europa is. In de ochtend worden er door verschillende leraren in twee blokken van 07:45 tot 09:30 uur en 10:15 tot 12:00 uur diverse workshops gegeven. In de middag is er gelegenheid om tussen 15:00 tot 15:30 uur een demonstraties te geven. Daarna kan men met elkaar tot 18:00 uur op een open en niet competitieve manier pushen waarbij er om de 10 minuten gewisseld wordt. Iedere ochtend tijdens het eerste blok verzorg ik een workshop korte vorm waarbij ook de principes van de Wu-stijl pushhands worden behandeld.

Voor het programma en meer informatie download het pdf bestand hier.

Wereld Taijidag 2018

Ondanks het wat sombere weer hebben we zaterdag met een klein groepje op het Helderse strand (tegenover Beach Club Citadel) de taiji wave doorgegeven in het kader van de Wereld Taijidag. Naarmate het weer iets opklaarde kwamen er toch nog wat belangstellenden kijken. Na een kopje koffie/thee deed iedereen mee met de workshop Tui Shou (pushing hands) zodat de beginselen hiervan in de praktijk konden worden gebracht. Ondanks het wat tegenvallende weer was het toch een gezellige en sportieve ontmoeting op het strand.

Voor meer foto’s van de Wereld Taijidag 2018 zie foto’s 2018 onder Media.

Wu stijl ontmoeting & Tudi training Leiden 5 en 6 mei

In de traditie van Ma Jiangbao is het  gebruikelijk om elk jaar het eerste weekend van mei een Tudi meeting te houden. De training is zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur en zondag van 09:00 tot 13:00 uur en vindt plaats op Kaasmarktschool, Koppenhinksteeg 13, 2312 HX  Leiden. Het eerste uur op beiden dagen is alleen bestemd voor de officiële Wu familie tudi’s. Zaterdagavond is er om 18:00 uur de gelegenheid gemeenschappelijk te eten bij Chinees restaurant Woo Ping Diefsteeg 13-15, 2311 TS Leiden.

Zomerrooster

In de maanden juli en augustus is het zomerrooster van toepassing.

Het zomerseizoen van Jian Aan Zee met open lessen in de buitenlucht is weer begonnen! Iedere donderdagavond om 19:30 uur op het schoolplein voor de gymzaal. De open lessen zijn een mooie manier om met Taiji of Qi Gong kennis te maken. Deze lessen gaan onder alle weersomstandigheden door, behalve natuurlijk bij een serieus weeralarm. Stem je kleding af op het weer, neem wat te drinken mee en kom genieten van dit samen bewegen in de buitenlucht.

Start nieuw Taiji-seizoen

Na het zomerrooster met de buitentrainingen gaan de reguliere lessen en de nieuwe beginnersgroepen op dinsdag 4 september weer van start.

Altijd al van plan om met tàijì te beginnen ? Maar kwam het er niet van ?

September is het ideale moment om met tàijì te beginnen. In deze maand kan je gratis en zonder verplichtingen deelnemen aan de introductie lessen op de dinsdagavond. Ben je benieuwd hoe tàijì jouw leven kan verrijken? Laat je dan uitdagen en neem contact op met Jian Aan Zee.

 “Tài Jì Quán de ultieme oefening

voor lichaam en geest.”

Aan het beoefenen van tàijì  worden tal van positieve zaken toegedicht. Zo kan het je sterker en weerbaar maken in het gevecht. Het compenseert eenzijdige belasting en stress. Ook zijn er mensen die melden dat hun gezondheid is toegenomen en dat zij minder vatbaar zijn voor ziekte of sneller herstellen. Diegenen die tàijì regelmatig beoefenen zullen zich in deze en andere positieve voorbeelden herkennen. Tegenwoordig staat gezondheid op de voorgrond. Het lichaam wordt op een zachte wijze getraind en heeft hierdoor bijna geen belasting voor pezen en gewrichten. Door de langzame uitvoering wordt het meditatieve effect waarneembaar waardoor het ontspannend werkt op lichaam en geest en hierdoor ook stressverlagend werkt. Het helpt je concentratie, evenwicht, balans en coördinatie te verbeteren. Doordat beoefening van tàijì  je lichaam versterkt en de geest ontspant bevordert het ook de gezondheid. Tàijì oefeningen zijn gracieus en zacht, het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Men gaat uit van een energie, Qi,  die moet circuleren. Qi is het basisprincipe van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat het lichaam de geest volgt en dat een lichamelijke ziekte zijn oorzaak heeft in een verstoord evenwicht tussen de energie van de geest en het lichaam. Tàijì heeft als doel om lichaam en geest terug te laten keren naar hun oorspronkelijke, zuivere en gezonde staat zodat er weer efficiënt met lichamelijke en geestelijke energie kan worden omgegaan. Ook betekent Tai Ji  evenwicht van Yin en Yang. Yang is de beweging en Yin is de rust. De cirkel eromheen symboliseert gelijktijdig zowel de uiterlijke beweging en innerlijke rust en met deze achtergrond wordt het ook als een vechtsport beschouwt. In de tàijì lessen maken we kennis met de grondbeginselen van de Wu stijl Tài Jì Quán .  Elke les bestaat uit drie onderdelen: 1. de opwarming met de voorbereidende oefeningen om de spieren op te warmen, gewrichten en banden los te maken en contact te krijgen met je lichaam. 2. de vorm, het stap voor stap leren van de eerste bewegingen, dat zijn bewegingen die heel precies en in een vaste volgorde langzaam worden uitgevoerd. Elke les wordt de vorm vanaf het begin een aantal keren herhaald en de fouten gecorrigeerd en de verbeterde vorm weer een aantal keren herhaald. 3. als afsluiting de afkoeling. Wil je een proefles volgen of vind je het leuk om iemand mee te nemen dan kan dat altijd. Laat het ons even weten via de contactpagina.

Éénentwintigste Leidse Tai Chi dag

Tai Chi Chuan Vereniging Sung organiseert in samenwerking met de “Taijiquan Academie”, de Nederlandse Academie voor Taijiquan en Qigong en de “Taijiquan Trainingsgroep voor Wu en Yang stijl Taijiquan” op zondag 23 september 2018 voor de éénentwintigste keer haar jaarlijkse “UITWISSELINGSDAG VOOR VORM EN PUSHING HANDS”. Programma: 10.00 uur starten met Chi Kung oefeningen, met z’n allen 11.00 uur individueel of groepsgewijs Vorm lopen voor een jury 13.00 uur pauze Gedurende de pauze worden demonstraties verzorgd 14.00 uur Pushing Hands volgens de wedstrijd regels van de STN met scheidsrechters 17.00 uur Afsluiting 18.00 uur Met z’n allen naar de Chinees, als je zin hebt en ervaringen uitwisselen  De bedoeling van de dag is dat we in een ontspannen sfeer onze Vorm en Pushing Hands laten beoordelen door juryleden en scheidsrechters, deze hebben tot taak om opbouwende kritiek te geven, zodat de deelnemers er wat van leren. Indien U het lastig vindt om de Vorm alleen te lopen, dan kan dat ook met een medeleerling uit Uw school. Het vorm lopen wordt beoordeeld door een  jury die door Sung wordt samengesteld. Bij het Pushing Hands staan de Tai Chi principes voorop, investeren in verlies is belangrijker dan met worstelen winnen. Bij de Pushing Hands volgen wij de wedstrijd regels van de STN. Scheidsrechters van de STN zijn aanwezig, deze zullen, ondersteund door de jury, er op toezien dat men zich houdt aan de Tai Chi principes. Bij de afsluiting zal de jury, bestaande uit door Sung hier speciaal voor gevraagde Tai Chi leraren,  die deelnemers bekend maken die zich over de hele dag, vorm en pushing hands, het beste aan de Tai Chi principes hebben gehouden. Hopelijk wordt het een prettige dag en leren wij allen weer wat meer van onze hobby “Tai Chi Chuan”. Wilt U meedoen, geeft U zich dan op voor 23 september, zodat wij een goed idee hebben van het aantal deelnemers. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, 5 Euro. Neem wel een lunch pakket mee.

Voor aanmelding en meer informatie:

Email naar Tai Chi Chuan Vereniging Sung: info@sung.nl of Robert-Jan Schippers, T: 071-5419862, M: 06-53733247, E: robert-jan@sung.nl Loek Kawilarang,  T: 071-3616173, M: 06-45728231, E: loek@sung.nl

Verslag Rencontres Jasnières 2018

Dit jaar was het alweer de 31ste editie van HET Taiji-evenement van Frankrijk. Het speelt zich af in Marcon, gelegen tussen Le Mans en Tours aan de Loir op camping du lac des Varennes. Het vindt ieder jaar plaats in het laatste weekend van juli, dit jaar dus van 27 t/m 29 juli. In de ochtend, verdeeld over twee blokken, zijn er workshops uit verschillende stijlen van Taiji en Qigong die worden gegeven door een tiental leraren van verschillende nationaliteiten. In  de middag  is er altijd  Pushing Hands voorafgegaan door enkele demonstraties. Het leuke van dit soort evenementen is dat zowel beginners als gevorderden er aan mee kunnen doen in een prachtige omgeving met gelijkgestemden uit allerlei landen. De sfeer was dan ook prima evenals de catering die ook al jaren wordt verzorgd door chef JeanMarie Burbotin. Nadat ik in de ochtend in het eerste blok mijn workshops had gegeven had ik alle tijd om bij het tweede blok met collega-leraren mee te doen. Daarna gezamenlijk een (lekker) frans hapje eten en dan was het weer tijd voor de middagsessie, Pushing Hands, waar wij, de leraren van dit jaar, ook aanwijzingen en hulp geven aan iedereen. Beginners werden de eerste dag klaargestoomd om zo snel mogelijk mee te kunnen doen met de rest zodat er uiteindelijk een gemêleerd gezelschap lekker  kon oefenen en bezig was. En dit alles natuurlijk in een gezellige en sportieve sfeer. Omdat alles zich afspeelt op een recreatiegebied met een zwem/vis/zeil- meer, met een speeltuin, midgetgolf, boogschiet- en picknickterein en camping. En iedereen overal vandaan komt en ook dus vaak op de camping staat zijn het drie dagen waarin men veel contacten krijgt. Deelnemers nemen vaak hun familie mee en het is dus jaarlijks een gezellige ontmoetingsplaats. Een aanrader !! Een selectie van foto’s van dit jaar staat hier op de site bij media.
© 2024 | Jian Aan Zee   Stilte in Beweging en Beweging in Stilte  Disclaimer

Nieuws

Start nieuwe lessen in januari

Altijd al van plan om met tàijì te beginnen ?

Maar kwam het er niet van ?

Januari is het ideale moment om met tàijì te beginnen. In deze maand kan je gratis en zonder verplichtingen deelnemen aan de introductie lessen op de dinsdagavond. Ben je benieuwd hoe tàijì jouw leven kan verrijken? Laat je dan uitdagen en neem contact op met Jian Aan Zee.

“Tài Jì Quán de ultieme oefening

voor lichaam en geest.”

Aan het beoefenen van tàijì  worden tal van positieve zaken toegedicht. Zo kan het je sterker en weerbaar maken in het gevecht. Het compenseert eenzijdige belasting en stress. Ook zijn er mensen die melden dat hun gezondheid is toegenomen en dat zij minder vatbaar zijn voor ziekte of sneller herstellen. Diegenen die tàijì regelmatig beoefenen zullen zich in deze en andere positieve voorbeelden herkennen. Tegenwoordig staat gezondheid op de voorgrond. Het lichaam wordt op een zachte wijze getraind en heeft hierdoor bijna geen belasting voor pezen en gewrichten. Door de langzame uitvoering wordt het meditatieve effect waarneembaar waardoor het ontspannend werkt op lichaam en geest en hierdoor ook stressverlagend werkt. Het helpt je concentratie, evenwicht, balans en coördinatie te verbeteren. Doordat beoefening van tàijì  je lichaam versterkt en de geest ontspant bevordert het ook de gezondheid. Tàijì oefeningen zijn gracieus en zacht, het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Men gaat uit van een energie, Qi,  die moet circuleren. Qi is het basisprincipe van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat het lichaam de geest volgt en dat een lichamelijke ziekte zijn oorzaak heeft in een verstoord evenwicht tussen de energie van de geest en het lichaam. Tàijì heeft als doel om lichaam en geest terug te laten keren naar hun oorspronkelijke, zuivere en gezonde staat zodat er weer efficiënt met lichamelijke en geestelijke energie kan worden omgegaan. Ook betekent Tai Ji  evenwicht van Yin en Yang. Yang is de beweging en Yin is de rust. De cirkel eromheen symboliseert gelijktijdig zowel de uiterlijke beweging en innerlijke rust en met deze achtergrond wordt het ook als een vechtsport beschouwt. In de tàijì lessen maken we kennis met de grondbeginselen van de Wu stijl Tài Jì Quán . Elke les bestaat uit drie onderdelen: 1. de opwarming met de voorbereidende oefeningen om de spieren op te warmen, gewrichten en banden los te maken en contact te krijgen met je lichaam. 2. de vorm, het stap voor stap leren van de eerste bewegingen, dat zijn bewegingen die heel precies en in een vaste volgorde langzaam worden uitgevoerd. Elke les wordt de vorm vanaf het begin een aantal keren herhaald en de fouten gecorrigeerd en de verbeterde vorm weer een aantal keren herhaald. 3. als afsluiting de afkoeling. Wil je een proefles volgen of vind je het leuk om iemand mee te nemen dan kan dat altijd. Laat het ons even weten via de contactpagina.

Jian Aan Zee wenst je een gelukkig

en gezond 2018

De tijd gaat snel, de winterstop voor de taiji lessen komt er weer aan. De laatste les is op zondag 17 december en de lessen starten weer op dinsdag 9 januari.

Voor de laatste dagen van het jaar 2017 veel

gezelligheid met elkaar.

Voor de dagen die in 2018 volgen veel geluk

en weinig zorgen.

Wereld Taiji-dag Den Helder 28 april

Ieder jaar is het op de laatste zaterdag van april Wereld Taiji-dag, dit jaar dus zaterdag 28 april. Een wereldwijd evenement waarbij miljoenen mensen meedoen met het doorgeven van deze Taiji “wave”. Ook dit jaar wordt dat evenement van 11.00 tot 13.00 uur gehouden op het Helderse strand, strandslag Duinoord tegenover Beach Club Citadel. Heeft u altijd al eens kennis willen maken met deze Chinese bewegingsleer? Dan is dit een uitgelezen kans. Iedereen kan meedoen: jong en oud, ook als u nog nooit aan Taiji hebt gedaan en het graag eens wil proberen. Ook diegenen die al Taiji Quan, Qi-Gong en/of krijgskunsten beoefenen of hebben beoefent zijn welkom om op de Wereld Taiji-dag mee te doen. Jian Aan Zee geeft behalve de Taiji demonstratie van de Wu stijl ook een workshop Tui Shou (pushing hands) omstreeks 12.15 uur. Pushing Hands is een oefenvorm waarbij de principes van Taiji met behulp van een partner wordt getest. Je kunt de vorm nog zo mooi uitvoeren en in balans zijn maar wanneer er een externe kracht op je wordt uitgeoefend ervaar je dit pas echt. Pushing hands is een belangrijk onderdeel van de Wu-stijl waarin men traint om kracht en hardheid door zachtheid te overwinnen en de beweging met kalmte te beantwoorden. Zoals gezegd, miljoenen mensen over de hele wereld beoefenen deze dag Taiji en/of Qi-Gong oefeningen. Zo gaat een golf van energie en harmonie als een “wave” de hele wereld in 24-uur rond. Het startsein word in Nieuw-Zeeland gegeven (waar de zon als eerste opkomt). Daarna gaat het verder en de hekkensluiter is Hawaï. Inmiddels doen meer dan 80 landen hier actief aan mee, met als thema ‘One World….. One Breath”. De huidige maatschappij kent veel stress. Mensen hebben het altijd druk. We moeten veel. Er is een groeiende behoefte aan evenwicht. Taiji-oefeningen zijn gracieus en zacht, het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Men gaat uit van een energie, qi, die moet circuleren. Qi is het basisprincipe van de Chinese geneeskunde. Die gaat er van uit dat het lichaam de geest volgt en dat een lichamelijke ziekte zijn oorzaak heeft in een verstoord evenwicht tussen de energie van de geest en het lichaam. Taiji bevordert de gezondheid. Het versterkt lichaam en geest, vormt bijna geen belasting voor pezen en gewrichten, is goed voor de coördinatie en balans en iedereen kan het doen. Het kan op bijna iedere plek worden uitgevoerd en er is geen speciale kleding voor vereist. Datum: 28-04-2018 Tijd: 11:00-13:00 uur Locatie: strandslag Duinoord, op het strand bij Beach Club Citadel Deelname: gratis

Pinkster seminar 19 en 20 mei

Dit jaar zal er weer een Pinkster seminar gaan  plaatsvinden in de geest van Ma Jiangbao. Dit keer in Issum  (DE). Naast Bart Saris zal er geassisteerd worden door Mark Rusman, Ullrich Gössler en Richard Zwaart.  Aanmelden kan tot 12 mei bij Helga Felgentreu.

Voor het programma en meer informatie download het pdf

bestand hier.

Rencontres Jasnières 27, 28 en 29 juli

Rencontres Jasnières is een driedaags openlucht TaiJi-festival in Frankrijk (aan de Loir 40km ten zuiden van Le Mans) wat tevens ook het oudste TaiJi evenement in Europa is. In de ochtend worden er door verschillende leraren in twee blokken van 07:45 tot 09:30 uur en 10:15 tot 12:00 uur diverse workshops gegeven. In de middag is er de gelegenheid om tussen 15:00 tot 15:30 uur een demonstraties te geven. Daarna kan men met elkaar tot 18:00 uur op een open en niet competitieve manier pushen waarbij er om de 10 minuten gewisseld wordt. Iedere ochtend tijdens het eerste blok verzorg ik een workshop korte vorm waarbij ook de principes van de Wu-stijl pushhands worden behandeld.

Voor het programma en meer informatie download het pdf

bestand hier.

Wereld Taijidag 2018

Ondanks het wat sombere weer hebben we zaterdag met een klein groepje op het Helderse strand (tegenover Beach Club Citadel) de taiji wave doorgegeven in het kader van de Wereld Taijidag. Naarmate het weer iets opklaarde kwamen er toch nog wat belangstellenden kijken. Na een kopje koffie/thee deed iedereen mee met de workshop Tui Shou (pushing hands) zodat de beginselen hiervan in de praktijk konden worden gebracht. Ondanks het wat tegenvallende weer was het toch een gezellige en sportieve ontmoeting op het strand.

Voor meer foto’s van de Wereld Taijidag 2018 zie foto’s 2018 onder

Media.

Wu stijl ontmoeting & Tudi training Leiden 5

en 6 mei

In de traditie van Ma Jiangbao is het  gebruikelijk om elk jaar het eerste weekend van mei een Tudi meeting te houden. De training is zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur en zondag van 09:00 tot 13:00 uur en vindt plaats op Kaasmarktschool, Koppenhinksteeg 13, 2312 HX  Leiden. Het eerste uur op beiden dagen is alleen bestemd voor de officiële Wu familie tudi’s. Zaterdagavond is er om 18:00 uur de gelegenheid gemeenschappelijk te eten bij Chinees restaurant Woo Ping Diefsteeg 13-15, 2311 TS Leiden.

Zomerrooster

In de maanden juli en augustus is het zomerrooster

van toepassing.

Het zomerseizoen van Jian Aan Zee met open lessen in de buitenlucht is weer begonnen! Iedere donderdagavond om 19:30 uur op het schoolplein voor de gymzaal. De open lessen zijn een mooie manier om met Taiji of Qi Gong kennis te maken. Deze lessen gaan onder alle weersomstandigheden door, behalve natuurlijk bij een serieus weeralarm. Stem je kleding af op het weer, neem wat te drinken mee en kom genieten van dit samen bewegen in de buitenlucht.

Start nieuw Taiji-seizoen

Na het zomerrooster met de buitentrainingen gaan de reguliere lessen en de nieuwe beginnersgroepen op dinsdag 4 september weer van start.

Altijd al van plan om met tàijì te beginnen ?

Maar kwam het er niet van ?

September is het ideale moment om met tàijì te beginnen. In deze maand kan je gratis en zonder verplichtingen deelnemen aan de introductie lessen op de dinsdagavond. Ben je benieuwd hoe tàijì jouw leven kan verrijken? Laat je dan uitdagen en neem contact op met Jian Aan Zee.

 “Tài Jì Quán de ultieme oefening

voor lichaam en geest.”

Aan het beoefenen van tàijì  worden tal van positieve zaken toegedicht. Zo kan het je sterker en weerbaar maken in het gevecht. Het compenseert eenzijdige belasting en stress. Ook zijn er mensen die melden dat hun gezondheid is toegenomen en dat zij minder vatbaar zijn voor ziekte of sneller herstellen. Diegenen die tàijì regelmatig beoefenen zullen zich in deze en andere positieve voorbeelden herkennen. Tegenwoordig staat gezondheid op de voorgrond. Het lichaam wordt op een zachte wijze getraind en heeft hierdoor bijna geen belasting voor pezen en gewrichten. Door de langzame uitvoering wordt het meditatieve effect waarneembaar waardoor het ontspannend werkt op lichaam en geest en hierdoor ook stressverlagend werkt. Het helpt je concentratie, evenwicht, balans en coördinatie te verbeteren. Doordat beoefening van tàijì  je lichaam versterkt en de geest ontspant bevordert het ook de gezondheid. Tàijì oefeningen zijn gracieus en zacht, het wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Men gaat uit van een energie, Qi,  die moet circuleren. Qi is het basisprincipe van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat het lichaam de geest volgt en dat een lichamelijke ziekte zijn oorzaak heeft in een verstoord evenwicht tussen de energie van de geest en het lichaam. Tàijì heeft als doel om lichaam en geest terug te laten keren naar hun oorspronkelijke, zuivere en gezonde staat zodat er weer efficiënt met lichamelijke en geestelijke energie kan worden omgegaan. Ook betekent Tai Ji  evenwicht van Yin en Yang. Yang is de beweging en Yin is de rust. De cirkel eromheen symboliseert gelijktijdig zowel de uiterlijke beweging en innerlijke rust en met deze achtergrond wordt het ook als een vechtsport beschouwt. In de tàijì lessen maken we kennis met de grondbeginselen van de Wu stijl Tài Jì Quán . Elke les bestaat uit drie onderdelen: 1. de opwarming met de voorbereidende oefeningen om de spieren op te warmen, gewrichten en banden los te maken en contact te krijgen met je lichaam. 2. de vorm, het stap voor stap leren van de eerste bewegingen, dat zijn bewegingen die heel precies en in een vaste volgorde langzaam worden uitgevoerd. Elke les wordt de vorm vanaf het begin een aantal keren herhaald en de fouten gecorrigeerd en de verbeterde vorm weer een aantal keren herhaald. 3. als afsluiting de afkoeling. Wil je een proefles volgen of vind je het leuk om iemand mee te nemen dan kan dat altijd. Laat het ons even weten via de contactpagina.

Verslag Rencontres Jasnières 2018

Dit jaar was het alweer de 31ste editie van HET Taiji-evenement van Frankrijk. Het speelt zich af in Marcon, gelegen tussen Le Mans en Tours aan de Loir op camping du lac des Varennes. Het vindt ieder jaar plaats in het laatste weekend van juli, dit jaar dus van 27 t/m 29 juli. In de ochtend, verdeeld over twee blokken, zijn er workshops uit verschillende stijlen van Taiji en Qigong die worden gegeven door een tiental leraren van verschillende nationaliteiten. In de middag is er altijd Pushing Hands voorafgegaan door enkele demonstraties. Het leuke van dit soort evenementen is dat zowel beginners als gevorderden er aan mee kunnen doen in een prachtige omgeving met gelijkgestemden uit allerlei landen. De sfeer was dan ook prima evenals de catering die ook al jaren wordt verzorgd door chef JeanMarie Burbotin. Nadat ik in de ochtend in het eerste blok mijn workshops had gegeven had ik alle tijd om bij het tweede blok met collega-leraren mee te doen. Daarna gezamenlijk een (lekker) frans hapje eten en dan was het weer tijd voor de middagsessie, Pushing Hands, waar wij, de leraren van dit jaar, ook aanwijzingen en hulp geven aan iedereen. Beginners werden de eerste dag klaargestoomd om zo snel mogelijk mee te kunnen doen met de rest zodat er uiteindelijk een gemêleerd gezelschap lekker kon oefenen en bezig was. En dit alles natuurlijk in een gezellige en sportieve sfeer. Omdat alles zich afspeelt op een recreatiegebied met een zwem/vis/zeil- meer, met een speeltuin, midgetgolf, boogschieten- en picknickterrein en camping. En iedereen overal vandaan komt en ook dus vaak op de camping staat zijn het drie dagen waarin men veel contacten krijgt. Deelnemers nemen vaak hun familie mee en het is dus jaarlijks een gezellige ontmoetingsplaats. Een aanrader !! Een selectie van foto’s van dit jaar staat hier op de site bij media.

Zwaard seminar met Dr. Jin Ye

Dr. Jin Ye is de kleindochter van Wu Yinghua en Ma Yueliang, de achterkleindochter van Wu Jianquan en de oprichter van Wu Style Tài Jì Quán  Association in China. Dr. Jin Ye is de nicht van Ma Jiangbao.  Dr. Jin Ye is uniek in het Verenigd Koninkrijk en de EU door haar inzicht en kennis van de Wu stijl Tài Jì Quán . Ze begon met het beoefenen van de Wu Style in Shanghai toen ze nog maar 10 jaar oud was. Toen ze 16 was begon ze het bestuderen van de theorie met haar grootouders Wu Yinghua en Ma Yueliang.   Ze is de enige leraar in het Verenigd Koninkrijk die de vijf Wu stijl zwaardvormen beheerst. In 2018 zijn er drie seminars gepland. De seminars worden ingevuld met voornamelijk de Qi Xing zwaardvorm, aangevuld met basis zwaard bewegingen en Tui Shou met stappen en dubbel zwaard. datum en tijd: Op 3 en 4 maart, 21 en 22 april en 1 en 2 september. zaterdag, 12:00 tot 18:00 uur (Qi Xing zwaardvorm) zondag, 9:00 tot 13:00 uur (dubbel zwaard en tui shou) plaats: Kaasmarktschool Kaasmarkt 1 2312 HZ  Leiden Kosten: €60,- voor zaterdag en €50,- voor zondag.

Éénentwintigste Leidse Tai Chi dag

Tai Chi Chuan Vereniging Sung organiseert in samenwerking met de “Taijiquan Academie”, de Nederlandse Academie voor Taijiquan en Qigong en de “Taijiquan Trainingsgroep voor Wu en Yang stijl Taijiquan” op zondag 23 september 2018 voor de éénentwintigste keer haar jaarlijkse

“UITWISSELINGSDAG VOOR VORM EN PUSHING HANDS”.

Programma: 10.00 uur starten met Chi Kung oefeningen, met z’n allen 11.00 uur individueel of groepsgewijs Vorm lopen voor een jury 13.00 uur pauze Gedurende de pauze worden demonstraties verzorgd 14.00 uur Pushing Hands volgens de wedstrijd regels van de STN  met scheidsrechters 17.00 uur Afsluiting 18.00 uur Met z’n allen naar de Chinees, als je zin hebt en ervaringen uitwisselen  De bedoeling van de dag is dat we in een ontspannen sfeer onze Vorm en Pushing Hands laten beoordelen door juryleden en scheidsrechters, deze hebben tot taak om opbouwende kritiek te geven, zodat de deelnemers er wat van leren. Indien U het lastig vindt om de Vorm alleen te lopen, dan kan dat ook met een medeleerling uit Uw school. Het vorm lopen wordt beoordeeld door een  jury die door Sung wordt samengesteld. Bij het Pushing Hands staan de Tai Chi principes voorop, investeren in verlies is belangrijker dan met worstelen winnen. Bij de Pushing Hands volgen wij de wedstrijd regels van de STN. Scheidsrechters van de STN zijn aanwezig, deze zullen, ondersteund door de jury, er op toezien dat men zich houdt aan de Tai Chi principes. Bij de afsluiting zal de jury, bestaande uit door Sung hier speciaal voor gevraagde Tai Chi leraren,  die deelnemers bekend maken die zich over de hele dag, vorm en pushing hands, het beste aan de Tai Chi principes hebben gehouden. Hopelijk wordt het een prettige dag en leren wij allen weer wat meer van onze hobby “Tai Chi Chuan”. Wilt U meedoen, geeft U zich dan op voor 23 september, zodat wij een goed idee hebben van het aantal deelnemers. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, 5 Euro. Neem wel een lunch pakket mee.

Voor aanmelding en meer informatie:

Email naar Tai Chi Chuan Vereniging Sung: info@sung.nl of Robert-Jan Schippers, T: 071-5419862, M: 06-53733247, E: robert-jan@sung.nl Loek Kawilarang,  T: 071-3616173, M: 06-45728231, E: loek@sung.nl
Jian Aan Zee